Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
%
10% kedvezmény az első vásárláskor!
Iratkozz fel hírlevelünkre és az első vásárlásodra 10% kedvezményt adunk!
Feliratkozom

Ecsettisztítás-fertőtlenítés

Ecsettisztítás-fertőtlenítés

Sokat kommunikálunk arról, hogy hogyan érdemes tisztítani az ecseteket, de átfogó írás még nem született. Ennek most jött el az ideje.

Olyan világban élünk, hogy minden mozdulatunkra szinte egy-egy üzletág épül. Ilyen lett a sminkecsetek tisztítása is. Mégis azt érzem, hogy ennek ellenére hatalmas a kavarodás, sok a tévhit, a rosszul berögzült mozdulat, vagy a jól felépített marketing miatt a helytelen tisztítás. Mielőtt részletesen kifejtem az álláspontomat, szeretném, ha tudnád, hogy támpontokat igyekszem adni, amik tényeken és tapasztalaton alapulnak. Az ecseteidet pedig továbbra is úgy tisztítod, ahogyan szeretnéd (bár azt gondolom, hogy a bejegyzés végére sok rutin fog megváltozni).

Kezdjük az alapoknál, az ecseteinket tisztítani kell minden használat után, akkor is, ha csak magadon használod!

Rengeteg kütyüt és folyadékot lehet kapni, egyre jobban elterjedt a víz alatti ecsetmosás. Tudtad, hogy a víz is oldószernek minősül? És azt, hogy az ecsetek szálait ragasztó tartja egyben? Ha vízzel és valamilyen samponnal/spéci ecsetsamponnal tisztítod az ecseteidet, akkor a víz bejut a fém nyélbe, a víz eléri a ragasztót... A másik gond, hogy a víz a fém nyélben nagyon nehezen szárad ki. A párás hely pedig a legideálisabb bacitelep.

Pár éve láttam egy zseniális planetáriumi előadást, aminek az volt a címe, hogy baktériumtelep egy tű hegyén… soha ne nézzétek meg! Amellett, hogy eszméletlenül érdekes volt, bemutatta, hogy párás helyen, mennyire könnyen telepednek meg a bacik.

Szóval ott tartottunk, hogy jobbik esetben látványosan bepenészesedik az ecset, de a nagyobb baj, hogy inkább ez ott történik meg, ahol nem látjuk. Gyanakodhatunk, ha lesz az ecsetnek egy kis szaga, de enélkül is biztosak lehetünk benne, hogy a ragasztóhoz közel sokáig nedves marad az ecset, a többit pedig már a képzeletetekre bízom.

A másik nagy gond, hogy a víz és a sampon meglazíthatja az ecset szálait, amitől elkezdhetnek hullani belőle a szálak, rosszabb esetben pedig kieshet az egész ecset feje (ezek az “esetek” azóta jellemzőek, hogy népszerű lett az ecsetek vízzel történő mosása).

Sokan öntenek kis pohárkába sebbenzint/alkoholt és belemártják az ecsetet. Ezek még erősebb oldószerek, nagyon hamar kinyírják a ragasztást, bár az ecset tényleg szép lesz, mert kiszedik a színt, a beleragadt alapozót. .

Akkor mégis hogyan és mivel tisztítsatok, ha hosszú élettartamot és tiszta ecseteket szeretnétek?

A sebbenzint szeretem a legjobban közvetlenül sminkelés után használni. Akkor is ha dolgoztam, két vendég között és akkor is amikor itthon sminkelek. Gyönyörűen kiszedi a színt és zsírtalanít. A legideálisabb, ha kiöntünk egy picit papírtörlőre és finoman átdörzsöljük vele az ecsetet (nem úgy, mint amikor temperába mártjuk az ecsetet és úgy belenyomjuk, hogy szétállnak a szálak, hanem finoman, a szálak maradjanak együtt). Így a sebbenzin csak ahhoz a részhez ér, amit ténylegesen használtam, a ragasztót meg sem közelíti. Fontos figyelembe venni, hogy a sebbenzin nem fertőtlenít! Tehát ezzel a mozdulattal egyelőre csak zsírtalanítottuk és kiszedtük az ecsetből a színt. Fertőtlenítőként vagy Clarasept, vagy Bradolife sprayt szoktam használni. Ezt a kettő márkát szeretem a legjobban, mert széles spektrumon kinyírnak mindent (baktericid, fungicid, virucid, és tuberkolocid mindkettő). Viszont bennük sem áztatom az ecseteket, hanem egyszerűen befújom velük a szálakat (ha tömör ecsetről van szó, akkor átpörgetem a szálat többször is az ujjaim között és úgy fújom be őket).

Legyen az ecsettisztítás a szupererőnk! :-)