Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

%
10% kedvezmény az első vásárláskor!
Iratkozz fel hírlevelünkre és az első vásárlásodra 10% kedvezményt adunk!
Feliratkozom

Fényvédelem

Fényvédelem

Évről-évre egyre nagyobb hangsúlyt kap a bőrápolásban a fényvédelem, mégis sok a tévhit, a rosszul berögzült szokás a fényvédő termékek helyes használatával kapcsolatban. Tudom nagyon nehéz változtatni egy szokáson, ha valamit már nagymamáink is rosszul használtak, de biztos vagyok benne, hogy amikor eljuttok a cikk végéig, akkor át fogjátok gondolni az eddigi kapcsolatotokat a fényvédőkkel.

Kezdjük az elején két rövid kérdéssel:

1. Tudtad, hogy a bőröregedésért 80%-ban az UV sugárzás a felelős? Ezért ha élen jársz és a legkorszerűbb anti-aging termékeket használod, azok sem lesznek sajnos túl hatásosak fényvédelem nélkül. Kicsit olyan mintha nyitott ablakok mellett fűtenél, ami szuper, de teljesen felesleges. Tehát ha jót szeretnél a bőrödnek és nem szeretnél tág pórusokat vagy idő előtt ráncosodni, akkor mindenképpen használj fényvédőt.

2. És azt tudtad, hogy nemcsak nyáron károsodik a bőr az UVA sugaraktól, hanem télen is, vagy akkor amikor felhős az ég? Ugyanis az UVA sugár a felhőkön, sőt az ablaküvegen is képes áthatolni! Illetve amellett sem szabad elmenni, hogy a napnak van úgynevezett karcinogén (rákkeltő) hatása.

Ezekkel nem ijesztgetni szeretnélek benneteket, csak szeretném felhívni a figyelmeteket, mennyire fontos a megfelelő fényvédelem!

Rendben, most hogy már tudjuk, hogy miért érdemes védekezni a fény ellen, akkor áttérhetünk a hogyanra!

A fényvédő termékeken találhattok egy úgynevezett SPF értéket, ez mutatja meg, hogy az adott termék az UVB sugarak hány százalékát szűri ki. Ugye ezek a sugarak, amiktől lebarnul a bőrünk. Pl SPF15 93.3%-át, SPF30 96.6%-át, SPF50 98%-át szűri ki.

De a krémek nemcsak az UVB sugarakat szűrik, hanem az UVA sugarakat is, amiket csendes gyilkosnak is neveznek, ugyanis láthatatlanul (ahogy fentebb említettük pl. felhőkön vagy üvegen is áthatolnak) roncsolják a bőrünket. De szerencsére az EU-s szabványnak köszönhetően a fényvédős termékekben az UVA sugárzás elleni védelemnek is jelen kell lennie, mégpedig minimum harmad akkorának kell lennie, mint az UVB sugárzás elleni védelemnek. Így egy SPF 30-as fényvédőben minimum 10 PPD érték van, ami már az UVA sugarak 90%-át kiszűri.

Mennyi az annyi? Arcra 1.2 grammnyi, kb. 1/4 teáskanálnyi terméket kell eloszlatni, ugyanennyit nyakon, és ugyanennyit dekoltázson. Érdemes kipróbálni és tényleg elővenni egy teáskanalat, rányomni a fényvédőt, azt hiszem meg fogtok lepődni, hogy eddig mennyire keveset használtatok belőle.

Itt érdemes megemlítenem, hogy a legtöbb BB krém, alapozó tartalmaz fényvédőt. Ha összehasonlítjuk, mennyi fényvédőt kell felvinni, azzal, hogy mennyi alapozót használunk egy alapozáshoz, akkor biztosan érzékelni fogjuk, hogy ennyi alapozót tutira nem viszünk fel az arcunkra. Tehát, amikor alapozót, BB, CC krémet használunk, akkor nincsen elegendő védelemmel ellátva a bőrünk. Ezért szükséges alapozó előtt fényvédő terméket használnunk.

Fényvédőknél két nagy csoportot különböztetünk meg fizikait és kémiait. De nézzük, hogy mi a kettő közti különbség?

Fizikai: cink-oxidot és/vagy titán dioxidot tartalmaznak, ami nem szívódik fel, megmarad a bőr felszínén és visszaveri a fényt. Előnye, hogy nagyon érzékeny bőrűek is használhatják (pl. rosacea esetén, vagy akár a kisbabák is). Hátránya, hogy általában fehér, olajos réteget hagy maga után, bár most már vannak elég jó fizikai fényvédők is, de ezzel a két hibával gyakran találkozhattok. A fizikai fényvédő azonnal hat, nem kell várni.

Kémiai fényvédők: nem ülnek meg a bőr felszínén, hanem beszívódnak, a sugarakat elnyelik, így semlegesítik. Hátránya, hogy a nap hatására kb. 2 óra alatt lebomlanak, ezért újra kell kenni, illetve, hogy érzékenyebb bőr könnyebben irritálódik tőle, pl könnyezhet a szem. Előnye viszont, hogy nem hagy maga után fénylő, fehér réteget. A kémiai fényvédő nem hat azonnal, várni kell kb.15-30 percet.

Szóval, röviden összegezve a fényvédelem nem egy úri huncutság! Elképesztően sokat tud javítani a bőrképen, ha megfelelően használod az év 365 napján, akkor is ha tél van és akkor is ha esik az eső.  

Tartalomhoz tartozó címkék: #arcápolás #fényvédelem